Usein asioista sovitaan suullisesti. Myös suullinen sopimus on sitova. Ongelmat syntyvät siitä, jos suullisen sopimuksen ehdot muistetaan puolin ja toisin eri tavalla: miten todistat sen, mitä oli sovittu?
Tyypillinen musiikkialan tilanne on puhelimessa sovittu keikkasopimus. Jos keikka perutaan tilaajan puolelta ("Päätimme sittenkin vuokrata juhliin karaokelaitteet"), on muusikolla oikeus vaatia sopimuksen yksipuolisen purkamisen johdosta vahingonkorvausta - käytännössä saamatta jäänyttä palkkaa. Jos tilaaja keksii sanoa, että puhelinkeskustelu oli hänen mielestään vasta "alustava varaus", eikä sitovaa sopimusta ollut vielä syntynyt, ollaan sana sanaa vastaan -tilanteessa. Siksi jokaisesta suullisesti tehdystä sopimuksesta kannattaa hankkia itselleen todiste. Ja tuo todiste syntyy helposti ja edullisesti sähköpostitse.
Kun seuraavan kerran sovit asioista puhelimessa, suosittelen vahvistamaan keskustelun sisällön vielä sähköpostitse. Sen voi tehdä hyvin vaarattomasti, esim. toteamalla: "Voisimmeko vielä käydä nämä asiat läpi sähköpostitse? Haluaisin olla varma siitä, että olen ymmärtänyt kaiken oikein.". Kun omasta sähköpostista löytyvät sekä sopimuksen ehdot, että tilaajan vahvistus sille, että nuo ehdot on hyväksytty, ollaan erittäin hyvillä vesillä.
Tekijänoikeusneuvosto - joka käsittelee tekijänoikeuslain tulkintakysymyksiä - otti aiemmin tänä vuonna kantaa verkkomateriaalin tekijänoikeussuojaan. Tekijänoikeusneuvoston lausunnon mukaan verkkokurssimoniste "Popular Music History - The Manual" oli tekijänoikeuslain tarkoittama kirjallinen teos.
Verkossa ei siis synny pelkkiä nollia ja ykkösiä, vaan kirjallisia dokumentteja.
Luovan työn tekijän sopimuskansio |